Narrow your search

Library

UCLL (164)

Hogeschool Gent (128)

Arteveldehogeschool (114)

KBR (105)

OPZ-Geel (100)

KU Leuven (97)

VIVES (96)

Thomas More Mechelen (92)

Hogeschool West-Vlaanderen (77)

Odisee (76)

More...

Resource type

book (332)

digital (10)

dissertation (5)

object (5)

periodical (3)


Language

Dutch (313)

French (16)

English (12)

Undetermined (8)

German (2)

More...

Year
From To Submit

2022 (3)

2020 (3)

2019 (2)

2018 (10)

2017 (9)

More...
Listing 1 - 10 of 352 << page
of 36
>>
Sort by

Book
Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid van mensen met psychische aandoeningen.
Authors: --- ---
Year: 2007 Publisher: Amsterdam : SWP,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid krijgen in dit cahier expliciet betekenis in verhalen die worden verteld door degenen die aan den lijve ondervinden wat deze begrippen betekenen. De bijdragen gaan over herstel, over herstelprojecten, over empowerment en over empowerende praktijken en over ervaringsdeskundigheid en het inzetten van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. Het boek bevat een groot aantal indrukwekkende ervaringsverhalen. Verhalen van mensen over hoe zij het vinden om te leven met een psychische handicap en om psychiatrisch patiënt te zijn. Herstelverhalen, want ze gaan alle (ook) over de betekenis die zij geven aan wat hen overkomt, over manieren om het overweldigende in hun leven het hoofd te bieden en de lessen die zij onderweg leerden en leerden toepassen. Het eigen ervaringsverhaal opschrijven en ook nog eens gepubliceerd zien is een pure vorm van empowerment. Het 'vlekje' wordt de 'voorsprong'. De bron van schaamte wordt een bron van kennis Een bron om trots op te zijn. Omgekeerd werkt het lezen van ervaringsverhalen ook bekrachtigend voor mensen die zelf kampen met een psychische aandoening en psychiatrisch patiënt zijn. Daarnaast zijn er bijdragen over veelbelovende praktijken die gebaseerd zijn op ervaringsverhalen en kennis op grond daarvan. In deze bijdragen wordt duidelijk hoe ervaringsdeskundigen hun kennis toepassen en anderen daarmee van dienst kunnen zijn Inhoudsopgave : Proloog Herstel Herstel: over leven met een psychische aandoening De moed om te zijn Mijn bank Bekentenis van een onwillige patiënt Leven met een aandoening en met de psychiatrie Lijfsbehoud, levenskunst en lessen om van te leren Een weg naar herstel. Van patiënt tot 'mens met een gebruiksaanwijzing' Mijn eigen weg Herstellen doe je zelf. Cursus voor en door clinten Hulp bij zelfhulp. De opzet en ondersteuning van herstelactiviteiten in ggz-instellingen Het persoonlijke publiek maken. Werken met patiëntervaring in de psychiatrie Clinten trainen hulpverleners Ervaringsdeskundig op weg Clinten en hulpverleners als collega's. Als ervaringsdeskundigen in dienst van onze zorginstelling Voorbij wij en zij. Dilemma's bij het inzetten van ervaringsdeskundigen Samen Mijn weg naar de top. Of toch niet helemaal? Samen deskundig. Clinten in dialoog met hulpverleners TOED: Opleidingen voor ervaringsdeskundigen 'Ik ben gek, en wat dan nog?' De stigmatisering van 'gekken' De samenleving, dat zijn wij! Persoonlijke ervaringen met stigmatisering Ik ben geen psychiatrische ziekte! Herstellen van schizofrenie Afkicken en herstel, de weg terug Over reservaten en een bijna paradijselijke ervaring in de psychiatrie. Dertig jaar hulp, hulpverleners en mijn menselijke voorkeur Rehabilitatiescholing en herstel De wij-zij-kloof Epiloog. De kracht van het herstelbegrip


Object
De verhuizing : 15 jaar later.
Year: 2007

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Toos, Wil en Romeo lijden aan schizofrenie en depressiviteit en worden als ongeneeslijk ziek beschouwd. Zij stonden centraal in de documentaire De verhuizing uit 1992 (eveneens aanwezig in de videotheek van Vesalius-HISS). De drie stonden toen op het punt om vanuit de beslotenheid van een inrichting te verhuizen naar een 'gewoon' leven in het stadje Hellevoetsluis (Nederland). Hier kregen ze een eigen kamer en leerden ze onder begeleiding hun eigen huishouding te regelen. In De verhuizing, 15 jaar later zoeken we Toos, Wil en Romeo opnieuw op. Beelden uit de eerste documentaire, geïntegreerd in de nieuwe film, bieden reliëf aan de verhalen van Toos, Wil en Romeo anno nu. De realiteit van nu spiegelt zich aan de hoop en verwachtingen van toen. De scheidslijnen tussen heden en verleden, humor en tragiek, waan en werkelijkheid blijken ook nu flinterdun. De verhuizing, 15 jaar later is van een opmerkelijke lichtheid die de dagelijkse pogingen van de patiënten om een volwaardig leven te leiden respecteert. De zelfredzaamheid van het ene en de diepe tragiek van het andere personage maken duidelijk, hoe je als mens enerzijds bent overgeleverd aan je lot, terwijl je anderzijds soms weer grip op een stukje van je leven kunt krijgen. Kleine dialogen onthullen welke afwegingen de patiënten daarbij maken en hoe ze elkaar tot steun zijn. Het vervolg op De Verhuizing is geen evaluatie van de modernisering van de verblijfspsychiatrie die begin jaren negentig werd ingezet. De regisseur maakte opnieuw een intieme schets van de kwetsbaarheid van de geesteszieke mens.


Book
De draad kwijt : familie en vrienden over hun leven met psychiatrische patiënten.
Authors: --- ---
ISBN: 9062221459 Year: 1986 Publisher: Amsterdam : SUA

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Afgeschreven : een patiënte schrijft haar psychiater
Author:
ISBN: 9024200040 Year: 1979 Publisher: Kampen : Kok

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Kijk mij nou! : herstel in beeld = Look at me! : image recovery
Authors: --- ---
ISBN: 9789090267746 9090267743 Year: 2012 Publisher: Gelselaar Herstel4U

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Geen mens is natuurlijk alleen maar ziek, maar heeft ook mooie en gezonde kanten die juist de aandacht verdienen. Daar komt het in het dagelijks leven niet altijd van. Psychiatrische cliënten zijn soms moeilijk te motiveren en verpleegkundigen voelen zich soms machteloos in de begeleiding die vaak nog probleemgestuurd is. Om cliënten gebruik te laten maken van hun (veer)kracht heb je een andere insteek nodig. Een benadering die voortkomt uit aansluiting zoeken bij de cliënt: waar word je blij van, waar ben je goed in, waar gaat je hart sneller van kloppen?Binnen de methode Kijk mij Nou! Herstel in Beeld* wordt veerkracht gekoppeld aan een visie op cliëntbegeleiding die uitgaat van iemands mogelijkheden en talenten, ook wel de krachten (strengths)benadering genoemd.Dit prachtige full colour fotoboek geeft een kijkje in het leven van 15 cliënten uit de langdurig psychiatrische zorgverlening. Met spraakmakende en enthousiasmerende fotografie proberen de auteurs de mogelijkheden voor herstelactiviteiten met deze groep mensen praktisch en concreet zichtbaar te maken. Voor een studieboekje waarin de methodiek van het foto-instrument stap voor stap besproken wordt, zie: Fotografie als verpleegkundige interventie.* Dit project werd mogelijk gemaakt door GGNet, de dr. Wittenbergstichting, het Fonds Psychische Gezondheid en het Fonds Nuts Ohra. De fotografie is verzorgd door Guido Bogert, de teksten zijn van Ingrid Bogert en dr. Jan Sitvast.Beknopte inhoudsopgavePortretten van een 15-tal cliënten met een chronische psychiatrische stoornis, die op een 3-tal momenten zijn gefotografeerd.


Book
KOPP : Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen.
Year: 2003 Publisher: Heverlee : Federatie van Vlaamse Simileskringen,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Psychiatrische rehabilitatie : jaarboek...
Authors: --- ---
Year: 2008 Publisher: Amsterdam : SWP,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Sinds de introductie van het rehabilitatiedenken in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben zich steeds meer nieuwe methodieken en voorzieningen aangediend voor de maatschappelijke ondersteuning van mensen met ernstige psychische aandoeningen. De ingezette vermaatschappelijking van de ggz - en de obstakels die men daarbij tegenkomt - heeft de urgentie van effectieve rehabiliterende hulpverlening alleen maar doen toenemen. Dit jaarboek bundelt een ruime selectie bijdragen, en geeft daarmee een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van rehabilitatie in Nederland. Hierbij komen nieuwe methodieken, doelgroepen, zorgarrangementen en interventies aan de orde. Alle 'klassieke' rehabilitatieterreinen (wonen, werken, leren, dagbesteding en sociale relaties) worden behandeld, maar ook de betekenis van thema's als herstel, empowerment, ACT-teams, stigmatisering en maatschappelijke steunsystemen voor de rehabilitatiepraktijk.


Object
Uitbehandeld maar niet opgegeven.
Year: 2008

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry werkt op de langverblijf-afdeling van Vijverdal. Ook al zijn de psychiatrische patiënten uitbehandeld, dat betekent voor hem niet dat ze zijn opgegeven. Petry luistert naar hen en gaat mee in hun gekte. Hij neemt ze mee uit winkelen, viert Sinterklaas met ze en gaat met ze op zoek naar plekken die hun dierbaar zijn. Voor Petry staat niet de patiënt, maar de mens centraal. De deur van zijn kantoor staat altijd voor hen open. Zo veel mogelijk probeert hij het gebruik van medicijnen te voorkomen. Niet de patiënten wegstoppen en platspuiten, maar juist op een gelijkwaardige manier met ze omgaan.Petry emigreerde vijfentwintig jaar geleden vol idealen naar Nederland. Hij verzette zich tegen het optreden van de machthebbers en de geringe tolerantie in Duitsland. Voortdurend was hij bezig met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Waarom werd de oorlog verzwegen en verdrongen? Waarom wilde men de feiten niet onder ogen zien? Petry's betrokkenheid met WO II wordt mede ingegeven door zijn achtergrond. Zijn vader was als SS'er in Nederland direct betrokken bij de oorlog. Met zijn emigratie naar Nederland wilde Petry zijn eigen 'Wiedergut-machung' uitvoeren. Als Duitser, maar ook als psychiater. De nazi-artsen en psychiaters waren in de oorlog verantwoordelijk voor de massamoord op tienduizenden psychiatrische patiënten. 'Uitbehandeld, maar niet opgegeven' toont de lange zoektocht van Petry naar de mens achter de chronisch psychiatrische patiënt. We volgen in deze 2-delige documentaire Jean-Marie (deel 1) en Marian (deel 2). Jean-Marie werkt op de grote vaart, raakt verslaafd drugs en eindigt in een psychose. Hij hoort stemmen en wordt agressief. Marian leeft al 20 jaar in haar eigen waanwereld. Ze hoort voortdurend stemmen in haar hoofd en is zwaar depressief. Met 150 andere patiënten wonen Jean-Marie en Marian in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht. Allemaal zijn ze opgegeven door de reguliere psychiatrie. Groepsgesprekken Dagtherapien en medicijnen hebben voor hen geen enkele zin meer.


Book
Een papa met vleugels.
Authors: ---
Year: 2001 Publisher: Hasselt : Clavis,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De vader van Klipp en Lessa is in de war en denkt dat hij een vogel is. Daarom zit hij vaak in een boom en probeert hij te vliegen. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit Klipps perspectief. Hij begrijpt niet wat er met zijn vader is en heeft veel verdriet, omdat hij een echte vader mist en door de kinderen op school gepest wordt. Een mooi verzorgd boek, zowel qua uiterlijk als qua tekst. De teksten bevatten veel dialogen, korte zinnen en weinig moeilijke woorden. De gekleurde tekeningen in deze prentvertelling passen goed bij het verhaal; ze staan om de teksten heen op crèmekleurig, glad papier. De kaft toont Klipp en zijn vader. Een ontroerend boek, dat ouders en kinderen goed samen zouden kunnen lezen, waarna er een gesprek kan ontstaan over psychiatrische stoornissen.


Object
Gekkenwerk : HEE! in de psychiatrie.
Author:
Year: 2012 Publisher: S.l. : flick flack productions,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Mensen met ernstig en aanhoudend psychisch lijden worden opgeslokt door de wereld van de psychiatrie. ‘En daar word je niet beter', zegt één van de geïnterviewde ervaringsdeskundigen in de film. De eenzijdige benadering als zouden patiënten hun stoornis ZIJN is aanleiding geweest voor de oprichting van het HEE-team. Zo'n vijftig HEE-ers werken (inter)nationaal aan de verbetering van de psychiatrische zorg. Dat lukt steeds beter: de vraag naar ervaringsdeskundigheid neemt toe. ‘Gekkenwerk' is er voor iedereen. De film, waarin HEE'ers hun persoonlijke verhalen vertellen en twee prominente psychiaters hun visie uiteenzetten, biedt psychiatrische patiënten hoop en herkenning. Voor professionals en opleiders is de film een instrument om aspecten van de HEE- visie in hun (onderwijs)praktijk te integreren. Buitenstaanders leren door Gekkenwerk hoezeer psychiatrische patiënten (mede)mensen zijn.

Listing 1 - 10 of 352 << page
of 36
>>
Sort by